Galleriasta

Tampereen yliopiston muotokuvagalleria esittelee yliopiston rehtoreita, kanslereita sekä joitakin hallintojohtajia. Kuvien kautta sukelletaan yliopiston historiaan ja valotetaan sen kasvua Yhteiskunnallisesta Korkeakoulusta monialaiseksi yliopistoksi ja maailmaa ymmärtävien maailman muuttajien yhteisöksi.

Perinteen reunalla

Valtaosa julkisista, virallisista muotokuvista noudattelee perinteistä kaavaa. Muotokuvien kuvakieleen paneutuneet taiteilijat ovat usein perinteisen ilmaisun taitajia.

Muotokuva taidemuotona pyrkii esittämään henkilön olennaisimpia piirteitä, hänen taustaansa, persoonallisuuttaan tai pyrkimyksiään. Kuvassa pyritään esittämään henkilön tärkeimmät ja arvostetuimmat puolet sekä kuvaamaan hänen yhteiskunnallisen asemansa merkitystä – kasvot kunkin ajan arvoille ja arvostuksille.

Historiamme äärellä

Tutkija ja dosentti Mervi Kaarninen on kirjoittanut muotokuvien henkilöistä tiiviit kuvaukset. Yhteiskunnallinen näkökulma ja ajan haasteet nousevat esiin hänen luonnehdinnoissaan.

Muotokuvagallerian verkkosivut kutsuvat teitä näyttelyyn ja tutustumaan yliopistomme historiaan kuvattujen merkkihenkilöiden kautta.

Tiedot taiteilijoista näkyvät muotokuvan yläreunassa. Teokset on valokuvannut Jonne Renvall.

Juha Merta
Tampereen yliopiston taidetoimikunnan puheenjohtaja